Digital studieteknikk har aldri vært mer aktuelt enn i situasjonen vi er i nå. I dette blogginnlegget skal jeg se på hva det innebærer å studere digitalt, og hvordan det kan gjøres best mulig.

Hvordan har jeg studert digitalt?

Jeg som mange andre har hatt mye digital undervisning det siste året. Det har vært utfordrende på mange måter, men også lærerikt. En av utfordringene er det å holde fokus på forelesningen over lengre tid, det er så fort gjort å bli fristet av alt rundt når man er hjemme. Det er kort vei til tv-en, kaffetrakteren, mobilen, Playstation og alt annet som er i nærheten. Dette er fristelser som ellers ikke ville vært der når man er i fysisk forelesning. En annen utfordring har vært det å stå opp til tidlige forelesninger da det er mulig å se dem i opptak, terskelen er så mye lavere på å la klokka ringe og eller se forelesning senere på dagen. Det negative med det er at man kan gå glipp av det å jobbe med oppgaver i gruppe eller ikke få deltatt i undervisning godt nok.

Det som har vært veldig lærerikt er å se hvor fort vi har klart å tilpasse oss. Situasjonen vi er i har tvunget lærere og elever til å tenke nytt å lære på nye måter. Min erfaring er at de fleste forelesere har klart å tilpasse undervisningen så vi får det læringsutbytte vi skal ha. Bruk av breakoutrooms i Zoom har gjort at det er mulig å jobbe i grupper, og fortsatt ha diskusjoner og medelev respons som er veldig viktig. Vi har også lært å bruke flere kanaler og verktøy som mange ikke kjente så godt fra før. Jeg hadde ikke hørt om Zoom før koronaviruset og hadde kun brukt skype til å snakke med venner før Facetime osv. Nå er Zoom blitt en av mine mest brukte plattformer og hittil synes jeg det har fungert veldig bra. Mentimeter har også blitt brukt av endel forelesere. Det er et verktøy som gjør at det er mulig å stille spørsmål i presentasjonen som elever kan gi tilbakemedling på i sanntid. Det gir forelesningene litt ekstra og man får følelsen at man er mer «med».

https://www.mentimeter.com/

Hvordan lære best?

Det er mange som har forsket og prøvd å finne svaret på hvordan vi lærer best. I denne delen skal jeg se på 2 artikler som gir gode tips om hvordan du kan lære best i digital undervisning.

Den første artikkelen jeg skal se på er fra forskning.no og er skrevet av Jan-Henrik Kulberg.

Høgskolelektor Marianne Hagelia har skrevet lærebok i digital studieteknikk.

Hun gir disse rådene til studenter:

  1. Det kan være fristende å tro at du ikke trenger å notere, men forskning viser at du bare husker ti prosent av en forelesning dagen etter. En uke etter husker du nesten ingenting. Så ikke stol på hukommelsen din.
  2. Når du har lært noe nytt, må du repetere det for å huske. Det kan du gjøre ved å ta gode notater fra forelesningen, som du renskriver etterpå, og går igjennom på nytt før neste forelesning. 
  3. De beste studentene diskuterer også mye med studiekameratene sine. På denne måten pirrer du hukommelsen din, slik at kunnskapen sitter bedre.
  4. Prøv å forstå hvorfor du må lære akkurat dette. Spør foreleseren om en faglig begrunnelse for temaet. Når du forstår hvorfor du må lære, blir du mer motivert og husker bedre.
  5. Test deg selv, eller gjør det sammen med studiekameratene dine. Eller spør foreleseren om dere å lage tester.
http://www.digitalstudieteknikk.no/

Den andre artikkelen jeg skal se på er fra studenttorget.no og skrevet av Tuva Hølland.

I denne artikkelen gir Dag Husebø som er tidligere prorektor ved Universitetet i Stavanger, og leder nå det universitetspedagogiske arbeidet ved institusjonen tips om hvordan vi studenter skal lykkes.

Han mener at studentene har mest læringsutbytte av forelesninger om de deltar aktivt i undervisningen. Det er opp til studentene å lære seg å bli en aktiv deltaker, men det er også opp til universitetene og undervisere å legge til rette for at det er mulig. Han forteller om hvordan digitaliserte undervisninger bidrar til denne formen for læring, og hvordan koronakrisen gjør at vi endrer vårt syn på undervisning.

Husebø har disse rådene til studenter som er preget av koronasituasjonen:

  1. – Studenter trenger å komme seg ut og møte hverandre. Med det mener jeg å prøve å oppsøke andre studenter i små grupper. Gå turer sammen, møt hverandre i parken, og rett og slett finne noen arenaer der en kan møtes og fysisk snakke sammen. Snakk om emner du har vært igjennom digitalt, det lærer du mye av.
  2. Et annet råd er å holde en struktur i hverdagen, det kan være ekstra vanskelig nå. Behold eller gjenskap den vante rytmen i dagen. Stå opp om morgenen, og ta fri på ettermiddagen. Skill mellom arbeidsdag og fritid. – Selvregulering er et viktig begrep for evner som enkelte har mer eller mindre av. Å disiplinere seg selv, blir vi alle og enhver utfordret på om dagen. Men selvdisiplin er grunnleggende for å få ting til å flyte, og for å få utbytte av undervisningen.
  3. Som et siste element råder han studenter ikke bare til å skille mellom arbeidsdagen og fritidsdag, men også å være til stedet i studiesituasjonen. Ikke være sosial på mobilen, eller se på serier parallelt med streaming-undervisningene. Dette er også utfordringer studenter kan ha når de er på campus. Det er mange forstyrrelser i dag som gjør det vanskelig for studenter å være i læringssituasjonen. Folk sitter rundt deg med PC-skjermene oppe, sjekker Facebook og ser på serier. – Prøv å steng det ute, og til og med vær med på å disiplinere de rundt deg til å bli mer skjerpet i læringssituasjonen. Det er vanskelig å lære med ett halvt øre.

Arne Krokan`s blogg – https://www.krokan.com/arne/

Aktuelle lenker:

Slik lærer du pensum uten å bruke penn og papir https://forskning.no/informasjonsteknologi-partner-pedagogiske-fag/slik-laerer-du-pensum-uten-a-bruke-penn-og-papir/278651

Slik får du mest mulig ut av den digitale undervisningen https://studenttorget.no/index.php?show=41&expand=41,3795&artikkelid=20249