I de neste årene er det mange som frykter at kunstig intelligens (AI) og roboter vil ta over flere typer jobber. Blir behovet for menneskelig arbeidskraft da borte og hvilke jobber kan være utsatt?

Behovet for menneskelig arbeidskraft

Tesla-, SolarCity- og SpaceX-gründer Elon Musk tror datamaskiner og roboter vil bli fremtidens arbeidsstyrke. Ettersom stadig flere jobber og arbeidsoppgaver blir erstattet av teknologi vil det bli mindre behov for menneskelig arbeidskraft. Løsningen må til slutt bli at myndighetene må lønne arbeidstakerne uten arbeidsoppgaver, tror Musk.

– Jeg tror det er stor sjanse for at vi ender opp med en universell grunnlønn fra staten, eller noe lignende, på grunn av at samfunnet automatiseres, sier Musk.

Personlig tror jeg det Musk prater om må være mange år frem i tid fordi vi trenger menneskelig arbeidskraft for å gjøre AI smartere. Jeg tror også arbeidsoppgavene kommer til å endre seg med teknologien. Ta f.eks transportindustrien som kan komme til å endre seg totalt de neste årene med selvkjørende lastebiler og biler. Hva skal da alle sjåførene gjøre? Musk tror at sjåfører vil være byttet ut med flåteoperatører som er ansvarlig for flere lastebiler og ikke et enkelt kjøretøy. Dette er nok veldig sannsynlig litt lenger frem i tid og det vil spare bedrifter enorme kostnader ved transportering, samtidig som det er bra for miljøet.

En annen bransje som kanskje føler seg utsatt for AI er varehandel. Det finnes allerede ubetjente butikker hvor du kan gå rett inn ta de varene du vil ha og gå rett ut igjen.

Dette vil selvfølgelig være veldig mye billigere for matkjedene med tanke på lønnsutgifter og det kan gjøre det mer brukervennlig for kunden. Problemet med dette kan være at kundeopplevelsen blir litt amputert, mange vil ha den menneskelige og sosiale faktoren når de handler som de da vil miste i selvbetjente butikker.

Nye teknologier er også i ferd med å automatisere mange av regnskapsførernes tradisjonelle arbeidsoppgaver. Robotfingre, roboter som chatter med besøkende på nettsiden, og roboter som automatisk gjør fakturahåndtering og bokføring – alt dette kan falle inn under kunstig intelligens. Kunstig intelligens en av de mest omtalte teknologiene i norsk regnskapsbransje i dag og har allerede automatisert en rekke arbeidsoppgaver i økonomi- og finansverden.

Martin Vikesland leder i dag regnskapsbedriften Value Group mener AI kan brukes på 4 områder:

  1. Støtteverktøy internt for å forbedre/automatisere arbeidsprosesser og for å sikre intern dialog og kunnskapsdeling.
  2. Inngående og utgående fakturaflyt, bokføring og bilagsflyt.
  3. Kompetanse i skjæringsområdet mellom teknologi og økonomi – hvordan rutiner kan endres for å skape bedre prosesser som gjør livet enklere både for økonomiavdelingen og andre deler av virksomheten.
  4. Utvikle presentasjoner av resultater og KPI-er (dashboards).

Personlig tror jeg regnskapsføring vil bli mer og mer automatisert ettersom AI blir bedre de neste årene og det kan fort være en bransje som må endre arbeidsprosessene sine sammen med transportbransjen og varehandel. Siden vi er inne på temaet regnskap så anbefaler jeg et blogginnlegget skrevet Arne Krokan som stiller spørsmålet: Trenger vi å fylle ut reiseregninger?