I dette innlegget skriver jeg litt om hva 3D-printing er og hvordan det fungerer i praksis. Jeg ser også på hvordan denne teknologien ble brukt for å hjelpe norske sykehus når pandemien traff oss og hvordan den kan bli brukt av dem i fremtiden.

Hva er 3D-printing?

I følge Store norske leksikon er 3D-printing, additiv tilvirking, fellesbetegnelse for teknikker som bygger objekter i fast materiale med utgangspunkt i en tredimensjonal digital modell. Arbeidet utføres av en 3D-printer. Prosessen skiller seg radikalt fra tradisjonell bearbeiding, der komponenter bygges ved å skille spon fra et arbeidsstykke.

I sin enkleste form skjer 3D-printing ved at materiale ekstruderes i varm tilstand gjennom en dyse og fester seg på overflaten lag for lag. I mer avanserte printere brukes pulver eller tråd som smeltes før det treffer overflaten. Et annet prinsipp er at materiale legges på fra et pulverbad eller bad av flytende stoff.

I videoen under kan du se hvordan 3D-printing blir brukt i praksis og hvordan det f. eks kan bli brukt innenfor medisin.

3D-printing til norske sykehus

I denne kronikken skrevet i Dagens medisin så står det hvordan tusenvis av frivillig sørget for at sykehusene fikk 3D-printet smittevernutstyr gratis. Da Norge stengte ned 12. mars, hadde helsevesenet kun fire ukers forbruk av munnbind på lager. Prisene på smittevernutstyr skøyt i været og sykehusene ventet på riktig tidspunkt for å bestille mer. Pandemien viste at en stor svakhet i utstyrsberedskapen, men heldigvis hadde vi 3D-printing.

Folk som opprinnelig skaffet seg 3D-printere for å lage småting til hjemmet som knagger og fester, deltok i en kjempedugnad for å lage visirer til helsevesenet. I denne artikkelen står det om hvordan det ble laget en Facebook-gruppe som het «3D-printere til bistand for Helsevesenet under Covid-19». Det ble laget 25 000 visirer på kun 3 uker som ble brukt av norsk helsevesen helt gratis. Alle som meldte seg for å printe kunne laste ned en kildekode som er oppskriften på hvordan visiret skulle printes ut. Visiret består av et gjennomsiktig A4-ark i et plastmateriale , en knappehullstrikk og en plastramme. Visirene kan også gjenbrukes og vaskes.

Så hvordan kan 3D-printing brukes av helsesektoren i fremtiden? Jeg synes det er betenkelig at helsevesenet er avhengig av frivillighet i en krisesituasjon og mener derfor at det burde brukes ressurser for å få 3D-printing inn i sykehusene. Det ville gitt fleksibilitet siden det kan produseres og designes der man er etter behov. For å ikke snakke om miljøperspektivet, det å produsere lokalt vil redusere behovet for transport og lagring. Jeg tror 3D-printing kan komme til nytte i både pasientbehandling, i forskning og i innovasjon. Derfor burde Norge satse mer på dette området når gevinsten mest sannsynlig blir stor for mange mennesker.

Kilder:

Bilder:

Video: