Hva er filterboble og ekkokammer?

Filterboble er en systematisk, individuelt tilpasset avgrensing av informasjon og opplevelser på internett som kan føre til ensretting og stagnasjon hos enkeltbrukere eller grupper. En filterboble oppstår når en algoritme på en nettside sorterer informasjon en bruker søker etter, basert på informasjon om brukeren. Som et resultat av dette vil vi som brukere i stadig økende grad få bekreftet våre egne synspunkt, mens vi samtidig blir utestengt fra informasjon som ikke stemmer med våre egne oppfatninger. Slik blir vi gradvis kapslet mer og mer inn i vår egen kulturelle og ideologiske boble av likesinnede.

Et ekkokammer er en metaforisk beskrivelse, som beskriver en situasjon hvor informasjon, ideer eller oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon og repetisjon innenfor en avgrenset gruppe. I et ekkokammer sees det gjerne bort fra meninger eller fakta som bryter med konsensus innenfor gruppen, så det blir lite plass for motstridende synspunkter. Derfor forsterkes troen på oppfatningene som allerede eksisterer i et ekkokammer.

Påvirkning i digital markedsføring

I dagens samfunn florerer det av påvirkere i form av influencere. Oftest ser vi at det er tidligere realitydeltakere som påtar seg denne rollen, men influencere kommer i alle former og fasonger. Å bruke influencere til å fremme sin egen merkevare og eget produkt er et strategisk valg gjort av hver enkelt bedrift – nettopp fordi disse menneskene har en følgerskare som er en del av bedriftens målgruppe.

Content marketing

Et annet strategisk valg av disse bedriftene er content marketing. Content marketing handler ikke om ditt produkt og din merkevare, og heller ikke om dine tjenester. Det gir jo ikke mening tenker du? Joda, alt er en nøye bevisst strategi lagt av disse bedriftene. Content marketing handler om å skape oppmerksomhet rundt ditt produkt, uten at selve produktet er i fokus. Denne oppmerksomheten skapes gjennom innhold som er informativt og underholdende, og det skal heller ikke forstyrre eller avbryte mottakerne. Det som er kult med denne strategien er at den inviterer oss faktisk inn ved å være appellerende til deg som forbruker – og dermed er det du som initierer kontakten.

SoMe-marketing

Sosiale medier er en perfekt plattform å starte med content marketing på! Det kjennetegnes ved at det er en enkeltperson som kommuniserer, og bedriften finansierer dette i form av reklame. Du hører stadig at disse influencerne får en fantastisk brunfarge gjennom hele året, kritthvite tenner, tykt hår og har gått ned i vekt med dette tilskuddet. Og det er jo som regel alltid for godt til å være sant. Likevel treffer det et menneske som kanskje har slitt med tynnende hår, litt ekstra fett rundt magen og kanskje misfargede tenner. For selv om vi alle er mennesker og det er menneskelig å oppleve forandringer med både utseende og personlighet, skal alltid fasaden utad være perfekt. Og hvis for eksempel Petter Northug er lynrask i løypa på grunn av brillene han selger for 990,- per stk, så vil jo det bety at jeg også er lynrask i skiløypa så fort jeg koster på meg disse brillene?

https://cdn.pixabay.com/photo/2020/05/28/03/09/influencer-5229646_1280.jpg

En plattform som har økt antall brukere den siste tiden er Tik Tok. Her igjen florerer det av influencere som fremmer diverse produkter, tanker, ideologier og meninger. En trend som var populær på denne appen var No Nuance November – kort fortalt en måned der filterboblen sprakk og ekkokammeret var stille. Her ble det formidlet tanker og meninger som strider mot den oppfatningen av verden vi er vant med, for eksempel at familier som deler vlogger på YouTube burde kategoriseres som en form for barnearbeid – nettopp fordi barnet jobber for å fremme fasaden om at livet er herlig 24/7. Et annet eksempel på No Nuance November er hvordan Gen Z (generasjonen født mellom 1997-2012) ikke forstår hvordan verden fungerer og at ikke for eksempel flyktningkrisen kan løses av Jeff Bezos bare fordi han er verdens rikeste mann.

https://www.youtube.com/watch?v=obO5HL3Wu3M&ab_channel=Tiktoktakeover

Hva er rett og feil?

Poenget med både ekkokammer og filterboble er at om du blir utsatt for samme informasjon på alle kanaler over lengre tid, så vil du etter hvert forstå at det er det eneste riktige. De trofaste vokterne over kammeret og boblen er nettopp influencere, som formidler budskapene bedriftene kommer med. DNB har for eksempel sine egne influencere, som formidler informasjon om BSU, sparing i aksjer og fond, og ikke minst pensjonsparing. For Gud forby at du faktisk skal unne deg å leve litt og bruke penger på det som gjør deg lykkelig – neida, her skal det spares til en herlig pensjonisttilværelse. På toppen av det hele har din telefon hørt på alt av samtaler og kanskje noen gang lest tankene dine, spesielt de gangene du er i tvil om alt du får formidlet er sant. For da kommer det nemlig annonser fra alle kanter som sier at de tilbyr den beste renten og hvis du sparer i deres fond er du millionær innen du er 45 år. SOLGT!

https://cdn.pixabay.com/photo/2014/02/25/10/59/angry-man-274175_1280.jpg

Så har du selvfølgelig kjendisene vi ser opp til og setter i bås. Jim Carrey er jo imot vaksiner, så han må fryses ut. Beyoncè og Jay-Z stemte på Obama og Biden, så alt de gjør er rett. Tom Hanks ble smittet av covid-19 og er en helt som overlevde, så han må hylles. Disse meningene og tankene har blitt formidlet til deg av de du følger på Instagram, kameraten du tok en øl med (før lockdown, selvfølgelig), hun eksperten du ser på TV2 Nyhetskanalen, og kollegaen din. Er det rom for å være et individ med egne tanker og meninger når ekkokammeret roper som høyest, og filterbobla bare blir større uten å sprekke? Kan du ha egne meninger når hele samfunnet har blitt proppet med én og samme tankegang og skriker høyt for mer oppmerksomhet hver gang du kanskje sår et frø av tvil? Individualisme uttrykkes ikke verbalt lengre, men i form av «rare» klær. For om du går i hullete bukser og kanskje har et naglehalsbånd og blått og lilla hår så er du jo rar? Du passer ikke inn i formen samfunnet har skapt, og hvis vi alle skal være like og tenke det samme og mene det samme så blir det en sinnsykt kjedelig verden å være i.

https://cdn.pixabay.com/photo/2017/08/25/21/47/confused-2681507_1280.jpg

Kilder:

Bilder:

Video: