Nå som vi er ferdig med første del av undervisningen i digital markedsføring, skal jeg oppsummere hvordan digital økonomi og forretningsmodeller har vært for meg og hva jeg har lært. Jeg skal også se på hvilke konsekvenser det jeg har lært kan ha for samfunnsutviklingen, og til slutt skrive litt om de temaene som jeg synes var mest interresante.

Oppsummering

Den siste måneden har vært hektisk, men også veldig lærerik. Faget startet med at jeg fikk satt opp denne bloggen og det ble satt frister på to blogginnlegg hver uke. Noen blogginnlegg har vært veldig enkle å skrive hvor det har nesten gått av seg selv fra start til slutt, mens andre innlegg har vært veldig krevende å komme i gang med og det har vært en skrivesperre noen ganger. Det som har vært bra med et sånt oppsett er at jeg har blitt «tvunget» til å skrive selvom det har vært skrivesperre eller mangel på motivasjon noen dager. Google Analytics har også vært et verktøy som har vært kult å følge med på for å se hvor mange som har besøkt denne bloggen og lest de forskjellige innleggene. Tilbakemeldinger på bloggen fra studentassistentene har også vært veldig nyttige da jeg har fått gode tips på hvordan jeg skal utvikle blogginga videre, og jeg synes jeg har hatt en god progresjon i kvaliteten på innleggene.

Digitalt samfunn og digital studieteknikk

I starten av kurset foreleste Arne Krokan om de viktigste drivkreftene som endrer samfunnet og hvilken rolle teknologien har. Han snakket om temaer som kunstig intelligens og 3D-printing som jeg har skrevet mer om i disse innleggene:

Marianne Hagelia foreleste om digital studieteknikk og hvordan vi kunne bli bedre og smartere til å studere. Enkelte av tipsene har jeg selv brukt, blant annet at jeg nå bruker OneNote mye mer enn tidligere. Mange av tipsene finnes i mitt innlegg om digital studieteknikk.

Transaksjonskostnader og nettverkseffekter

Transaksjonskostnader er også et tema som har vært veldig spennende og jeg har lært en del om hvordan platformorganisering kan få mye lavere transaksjonskostnader. Jeg skrev litt om hvordan Intility-kundenes transaksjonskostnader vil være relativt minimale i dette innlegget. De tilbyr en komplett løsning for en bedrift hvor enkelte deler av det digitale eventuelt hadde blitt utkontraktert til andre selskaper som ikke nødvendigvis tilbyr en slik helhetlig tjeneste.

https://cdn.pixabay.com/photo/2017/02/25/23/52/connections-2099068_1280.png

Nettverkseffekter er et annet begrep som har blitt pratet mye om og hvordan plattformer som Facebook, Finn, TikTok, Amazon og lignende har vokst seg så store. Jeg synes det har vært spennende å lære om hvordan dette kan påvirke oss i form av oppførsel, meninger og holdninger, og jeg skrev dette innlegget som handler om ekkokammer og filterboble.

Blockchain og kryptovaluta er et annet tema vi har lært om, og det har vært veldig aktuelt nå som spesielt Bitcoin stadig omtales i media. Blockchain, eller blokkjede på norsk, fungerer som en slags «regnskapsbok» som muliggjør sporing, registrering og synliggjøring av alle digitale transaksjoner. Dataen blir lagret i blokker som linkes til hverandre ved bruk av kryptografi, og kjeden er resistent mot endringer av data som lagres i blokken. Denne formen for teknologi kan bli svært nyttig for det norske næringslivet, noe jeg har skrevet om i dette innlegget.

Konklusjon

For å oppsummere faget så langt, har det vært veldig interessante temaer å lære mer om. Det har gitt meg en dypere forståelse for hvordan teknologien faktisk fungerer og hvor mye godt som kan komme ut av den, samtidig som det har vært litt skummelt å se hvor mye data jeg gir fra meg uten at det er intensjonen. Mye av teknologien som blir utviklet er laget med gode hensikter for å effektivisere vår hverdag på flere måter, men samtidig er det ikke til å unngå å tenke på hvordan noe av dette senere kan føre til at vi blir erstattet i for eksempel en arbeidshverdag hvor det finnes en teknologi som kan gjøre det jeg i utgangspunktet skal gjøre – bare mye raskere, og mer nøye.