Går det an å spise godt, spare penger og samtidig spare miljøet? Ja, med appen «Too-good-to-go» er det mulig.

I denne artikkelen fra magma.no skrives det om begrepet omnikanal varehandel. Internett med bruk av PC, nettbrett, smarttelefoner og smartklokker har endret både vilkår og virkemidler for salg og kommunikasjon innen detaljhandelen. Handelens virksomheter benytter flere kanaler og medier og etablerer fortløpende nettbutikker, digitale kundeaviser, egne sider på sosiale medier som Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter samt er til stede på YouTube og gjennom ulike apper. Digitale løsninger har endret premissene for hvordan man etablerer konkurransefortrinn gjennom lønnsom formidling av varer og tjenester. Formidlingen skjer i et marked der tradisjonelle og digitale salgskanaler, kommunikasjonskanaler og medier eksisterer side om side, og hvor søkelyset derfor er på etableringen av omnikanal varehandel.

Beslutninger og kjøpsprosess

For hver vare vi søker har vi et hav av muligheter – uavhengig av om det er musikk, ferie, solbriller eller en mobiltelefon. Dette kalles for consumer hyper choice, og definerer i større grad enn noen gang hvem vi er.

Beslutningene vi tar kan deles inn i tre deler;
– Kognitive: forsøker å være rasjonelle og gjøre et søk og ta et valg.
– Habituale: beslutningene vi tar av vane eller enkle heuristikker. Kan være alt fra at naboen har den gressklipperen, eller at en vare oppleves som billig eller dyr.
– Affektiv/emosjonell: tar en beslutning basert på følelser. Uansett hvilken beslutning vi tar, starter det hele med en problemerkjennelse.

https://pixabay.com/no/photos/e-handel-selger-p%C3%A5-nettet-2140604/

En kjøpsprosess består av fem trinn:
– Problemerkjennelse: vi får et behov for noe. Det vil si at vi har et problem vi må løse, og problemet kan være både stort eller smått, komplekst eller simpelt. Dette behovet skapes av en spenning mellom faktisk opplevd tilstand, og ønsket tilstand.
– Informasjonssøk: i det vi opplever problemet, vil vi søke etter info som kan løse dette for oss. Men hvor mye søker vi? Det som bestemmer grad av involvering er opplevd tid, opplevd risiko, opplevd kunnskap om det vi søker etter, og ikke minst vår tilfredsstillelse rundt søket. Vi tenker ofte på produktkategorier som kan løse vårt problem, og da er det viktig for en merkevare å være “top of mind” eller “top of SERP”. – Evaluering av alternativer: vi ser hvilke alternativer som finnes ute på markedet, og evaluerer da hvilket vil passe oss best og dekke vårt behov på best mulig måte.
– Kjøpsbeslutning: etter evalueringen tar vi en endelig avgjørelse på hva vi ønsker – og drar frem bankkortet for å gjennomføre kjøpet.
– Atferd etter kjøpet: hvordan opplevde vi produktet? Dekket det vårt behov og løste vårt problem?

Beslutningen å handle gjennom Too Good To Go tar en runde innom hver av de tre beslutningstypene nevnt ovenfor. Vi vil som oftest forsøke å være rasjonelle i beslutningene vi tar, og ønsker at det skal gi oss som forbrukere en selvtillitsboost for å ha gjort et godt valg, samtidig som det enkelte ganger kan friste oss til å skryte litt av oss selv og fremme egoet. Det kan også være slik at kollegaen din ofte benytter seg av dette til lunsj, og da lar du deg jo friste for det ser jo godt ut? I tillegg til det kognitive og habituale, vil det å handle via Too Good To Go også treffe deg emosjonelt da vi i dagens forbrukersamfunn ikke ønsker å bidra til noe mer matsvinn enn nødvendig, så du vil sitte igjen med en følelse av å ha bidratt til kampen mot svinn.

Når det kommer til kjøpsprosessen for Too Good To Go begynner denne, som alle andre, med en problemerkjennelse. Man blir sulten, kanskje litt fysen, orker ikke gå langt for å handle mat, kontoen nærmer seg tom.. Du ønsker jo ikke å gå rundt sulten med lavt blodsukker og et dårlig humør, akkurat.
Så da tar du opp telefonen, og voilá! Too Good To Go – bidrar til redusering av matsvinn, koster ikke skjorta, og er toppen ti minutters gåtur unna. Du kan selvsagt bruke Foodora, men de kommer jo om en halvtime også skal de ha en halv formue for levering.. Og Too Good To Go har jo den sykt digge hotellfrokosten fra Thon, det har ikke Foodora! Du lar deg friste, betaler en symbolsk sum og etter kort tid er det bare å hente seg et deilig måltid og nyte.

Hvorfor bruker too good to go app?

https://pixabay.com/no/photos/iphone-h%C3%A5nd-skjermen-smartphone-410311/

App er en forkortelse for applikasjon og er en direkte tilgang eller snarvei til et webområde spesielt tilrettelagt for smarttelefon og/eller nettbrett. Skriftstørrelser, utforming og tilganger er her tilpasset mediets krav til skjermoppløsning og -størrelse. Mediet egner seg godt for vare- og bedriftspresentasjon i tekst og bilder. I en omnikanalstrategi kan en app bidra til å skaffe nye kunder, gi kjøpshjelp og bedre tilgang til service og oppfølging etter kjøp.

Før kjøp kan appen eksponere varer direkte, hjelpe til med planlegging av handleturen og skape trafikk til både nettbutikk og fysisk butikk.

Under kjøp kan varer bestilles rett fra bedriftens app. Kjøps- og planleggingsapper som hjelper kunden med å plukke varer etter plassering i butikk, huskeliste eller meny, er også mulig.

Etter kjøp kan bedriftens app gi direkte tilgang til bedriftens kundeservice. Den er også hendig for kunder som ønsker å holde seg oppdatert om tilbud og nyheter med tilgang til bedrift fra hvor som helst og når som helst.

Kilder:

https://www.magma.no/omnikanal-varehandel

Bilder:

https://pixabay.com/no/photos/e-handel-selger-p%C3%A5-nettet-2140604/

https://pixabay.com/no/photos/iphone-h%C3%A5nd-skjermen-smartphone-410311/